Sayfalar

17 Kasım 2011 Perşembe

Keçi Vibrasyonu ve Ses Sallanması


 Evet. Yanlış okumadınız. Şarkı söylerken herkesin sahip olmak istediği o harika vibrasyonu bilirsiniz. Bu sesteki dalgalanma hareketi, ses tellerinizin doğru oranda gelen nefes sayesinde yarattığı bir titreşimdir. Genelde cümle sonlarında sesi tutmak ve su gibi akan güzel bir vibrasyon duymak isteriz. Bu ise eğer yanlış birşeyler yapıyorsanız pek mümkün değildir. Bazı sesler bu konuda diğerlerine göre daha rahattır. Buna örnek olarak Sertab Erener'i gösterebiliriz. 
     Fakat sizi bilgilendirmek istediğim konu, doğru vibrasyon değil. Yanlış olanlar. En bilinen şarkıcılarımızdan birini ele alalım: Candan Erçetin. Eğer dikkat edecek olursanız, Candan Erçetin'in sesindeki vibrato oldukça sık aralıklı hatta titrek diyebileceğimiz düzeydedir. Edith Piaf ve benzeri Fransız şarkıcı ekolüne hayranlığı sebebiyle, bu titrek vibratoyu bilinçli şekilde oluşturmuş olabilir. Bazen kişilerin ses ve şarkıcılık beğenileri de bu tür alışkanlıkların oluşmasında rol oynamaktadır. Ancak bu oldukça yorucu ve sesinize zarar verebilecek şeylerden biridir. Peki Candan Erçetin bu vibratoyu nasıl oluşturmaktadır. Bir konser videosunu dikkatlice izleyecek olursanız, kendisinin şarkı söylediği her an omuzlarının ve boynunun kasılmış olduğunu, sağa sola dönerken boynunu çeviremeyecek kadar üst bedenini sabitlediğini göreceksiniz. Sessiz kaldığı anda ise rahatça boynunu hareket ettirmekte ve omuzları da rahatlamaktadır. Ses verme eylemiyle birleştirdiği bir dizi bedensel kasılma sebebiyle ses telleri de gerilimin ortasında kalmakta ve böylece bu aşırı kontrol sebebiyle keçi vibratosu diye de adlandırdığımız vibrasyon ortaya çıkmaktadır. Bu vibrasyona bir örnek de, uzun zamandır adını duymasak da Suat Suna'dır... Sizin de artık bunu daha kolay ayırdedeceğinize inanıyorum.
 Peki ses nasıl sallanır? Yukarıda anlattığımın aksine, sesteki vibrasyonun sık aralıklarla değil, oldukça geniş aralıklarla meydana gelmesidir. Bunu da örnekleyerek daha iyi anlamanızı sağlayabilirim sanırım. Nükhet Duru, harikulade ses rengine sahip bir şarkıcımız. Ancak bu güçlü sese yeterli desteği vermediği için son dönemde sallanan bir ses halne gelmiştir. Ses, yaşla beraber değişir; bütün bedenimiz gibi. Bunu şan eğitmeni ile çalışmayı sürdürerek olumlu bir değişim şeklinde yaşamak elimizdedir. Aynı vücudumuzu da yaşımız ilerledikçe spor ile sağlam tutabileceğimiz gibi. Ses tellerinizin de kas olduğunu, ve çalışmaları gerektiğini unutmayın. Orta yaş itibariyle başlayan hormonal değişimler, çocuk doğurmanın diyafram üzerindeki etkileri gibi etkenlerden çalışmayla kurtulmak mümkündür. Nükhet Duru'nun sesinin gücüne çok güvendiğini tahmin ediyorum. Haklı da. Ancak bir yere kadar. Şimdi o kadar sallanıyor ki, neredeyse iki nota arasında gidip gelen bir vibrasyona sahip. Hala güçlü ve sağlıklı bir sesi var, umarım bu konuda da gerekli özeni gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.