Sayfalar

8 Şubat 2013 Cuma

ŞAN EĞİTİMİNDE SÜRE




          Bana ve tahminimce tüm şan eğitmenlerine en çok sorulan sorulardan biri...

                   "Ne kadar zamanda iyi bir düzeye ulaşırım?"


          Maalesef bu sorunun net bir cevabı yoktur. Şan Eğitimi, kişiden kişiye farklı zamanlarda netice verir. Çünkü her insanın sesi, psikolojisi, öğrenme hızı farklıdır.
İzlenen yol aynı olsa dahi, kişiye özel olarak öğretmek üzerine şan eğitmeninin bir beceri geliştirmiş olması da şarttır. Elbette ders alan kişi, bu eğitim için bir bütçe ayırmakta ve bu da çoğu zaman oldukça külfetli olmaktadır. Hem maddi sebeplerle, hem de yapmak istediği şeyleri kısa sürede gerçekleştirmek istediğinden, ders alan kişi bu soruyu sorar. Karşılığında "iki ay sonra mükemmel olacaksın" gibi bir cevap beklemektedir.
Bir süre verilemeyişi karşısında da haliyle hayal kırıklığı yaşar.
Ancak bilmelisiniz ki; hiç bir şan eğitmeni bu sorunun karşılığında size net bir süre veremez. Veriyorsa doğruyu söylemiyor demektir.

         Ancak burada önemli olan nokta, bir ay çalıştıktan sonra bile kendinizde herhangi bir ilerleme görüp görmediğinizdir. Bir ay sonunda mutlaka bir aşama kaydetmiş olmalısınız. Eğer çalıştığınız hocaya karşı içinizde maddi anlamda bir güvensizlik oluştuysa, ne kadar ilerlediğinizi gözlemleyin. Öyle ki, bir kaç sene aynı hocayla çalıştığı halde kayda değer bir gelişme göstermemiş insanlar tanıdım. Bundan dolayı, ders alan taraf olarak size düşen; kendi ilerlemenizi kontrol etmek ve sorgulamak olmalıdır. Başka bir yazımda daha belirttiğim gibi bir kaç hafta sonra bile bir ilerleme görmüyorsanız (bu çok hızlı bir ilerleme olmak zorunda değil, zorlandığınız bazı şeylerde iyileşme varsa bu güzel bir aşama sayılır) , ders esnasında veya dersten çıktığınızda boğazınız acıyorsa veya sesiniz kısılıyorsa o hocayla daha fazla çalışmamanız yerinde olacaktır. 

       Şan Eğitiminde aşama kaydetmek genelde zaman alır. Ancak ilerlediğinizi hissediyorsanız ve yukarıda saydığım sorunları yaşamıyorsanız sebat etmeniz ve düzenli çalışmanız şarttır.
Düzen, yani rutin şekilde çalışmak çok önemlidir. Araya uzun zamanlar girerse ilerlemeniz duracak ve hatta gerileyecektir. 

       İstediğiniz seviyeye gelene dek düzenli çalışmanız halinde, sonrasında belirli aralıklarla ama yine belli bir düzen içinde şan çalışmayı sürdürmelisiniz. Evde tek başınıza egzersiz yapmanız size zarar verecektir. İyice herşey oturana dek, profesyonel bir gözlemciye, yani şan eğitmenine ihtiyacınız vardır. Ses eğitimi, spor gibidir. Ses telleri de kastır...
Bu sebeple aynı düzenli spor yapanla arada bir yapan arasındaki fark gibi, düzenli ses çalışması yapanla yapmayan arasında da fark vardır...

       Profesyonel bir şarkıcının sesiyle işi hiç bir zaman bitmez. Profesyonel olmak istiyorsanız bunu sağlamanın yolu ses eğitimini asla bırakmamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.