Sayfalar

12 Nisan 2015 Pazar

Profesyonel Şarkıcılar İçin Sesi Koruma Rehberi

1- ASLA EGZERSİZ YAPMADAN ŞARKI SÖYLEMEYİN
Sahne öncesinde mutlaka ses egzersizleri yapın. Bunun için hiç olmazsa belli aralıklarla şan dersi almış olmanız ve ne yapacağınızı biliyor olmanız yerinde olur. Videolar aracılığı ile egzersiz öğrenmeye çalışmayın, sizi kontrol edecek bir koça ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Sahne öncesinde egzersiz yapmayı, bir atletin koşu öncesi ısınma hareketleri yapması gibi düşünebilirsiniz. Bir sporcunun ön hazırlığı ile bir şarkıcının hazırlığı arasında mantıken bir fark yoktur.

2- SU İÇİN
Vücudunuzun susuz kalması ciddi bir sorundur ve sesiniz de bundan etkilenir. Boğazınızın temizlenmesi için de su içmeniz önemlidir.

3- BUHAR İLE NEM DESTEĞİ SAĞLAYIN
İçtiğiniz hiç bir şey ses tellerinize ulaşmaz ama su buharı ulaşır. Özellikle koyu kıvamlı bir boğaz akıntınız varsa, bunu temizlemenizin en güzel yollarından biri buhar solumaktır. Ses telleriniz de nem sayesinde rahatlayacaktır. Asla boğazınızı "ıhım" gibi sesler çıkararak temizlemeyin. Daimi bir boğaz akıntınız varsa uzman bir hekime başvurun. Boğazınızı temizleme ihtiyacı duyduğunuzda yutkunarak ve buhar yoluyla akıntıyı sıvı hale getirerek bundan kurtulmayı tercih edin. Kış günlerinde kaloriferin havayı kurutmasının önüne geçmek için mümkünse bir buhar makinesi, değilse kalorifer için yapılmış su kaplarını kullanın.

4- SPOR YAPARKEN DİKKATLİ OLUN
Eğer ağırlık çalışıyorsanız, ağırlık kaldırırken boynunuzda baskı oluşmaması için nefes almayı ihmal etmeyin. Ağırlığı her kaldırışınızda boyun bölgenizde oluşan baskı sesinize de yansıyacaktır.

5- HER GÜN ŞARKI SÖYLEYİN
Bir sahne programınız olmasa da ara vermeyin. Her gün düzenli olarak önce ses eğitmeninizin öğrettiği egzersizleri yapın ve ardından bir kaç şarkı üzerine çalışın. Çalışırken mutlaka aynada kendinizi gözlemleyin. Vücudunuzda ve yüzünüzde gerginlik olmamasına özen gösterin.
(Bu sadece profesyonel şarkıcılar için geçerlidir, henüz şarkı söylemeye yeni başlamış olanların eğitmen kontrolünde çalışması daha sağlıklıdır).

6- SAHNEYE ÇOK AÇ VEYA ÇOK TOK OLARAK ÇIKMAYIN
Dolu bir mide ile şarkı söylemeye kalkarsanız nefes konusunda da sıkıntı yaşayacağınız kesindir. Aç olursanız da enerjiniz düşer ve gücünüzü kaybedersiniz. Her iki durumda da zarar gören sesiniz ve performansınız olacaktır. Sahneden en az bir saat önce tıka basa olmamak kaydıyla hazmı kolay bir yemek yemiş olmalısınız.

7- TORTU BIRAKAN YİYECEK VE İÇECEKLERİ TÜKETMEYİN
Şarkı söylemeden önce; süt, süt ürünleri, bisküvi, kuruyemiş, çikolata gibi mukus koyulaştıran, herkesin bildiği şekliyle "gıcık yapan" yiyecek ve içeceklerden uzak durun. 

8- BURUN PROBLEMİNİZ VARSA BUNU ÖNEMSEYİN
Burnunuzda deviasyon veya burun içi etlerinde şişme gibi sorunlar varsa, bu sorunlar gece ağzınız açık uyumanıza sebep oluyorsa mutlaka bir doktora başvurun. Burun ile alakalı her sorun sizin için acil çözülmesi gereken sorun anlamına gelir. Uyurken ağzınızdan nefes almanız ses tellerinizin ve farenksinizin kurumasına, ertesi gün de yoğun bir akıntıya sebep olacaktır. Bu şekilde sesinizin sağlıklı kalması pek mümkün değildir.

9- PERFORMANS SONRASI DİNLENİN
Sahne performansı sonrası yorulan sesinizi dinlendirmelisiniz. Mümkünse iyi bir uyku çekin ve sonraki gün boyunca da az konuşmaya ve eğer sesiniz çok yorulmuşsa hiç konuşmamaya dikkat edin. Asla fısıltıyla konuşmayın, bu bazı insanların sandığının aksine sesiniz için oldukça zararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.