Sayfalar

17 Kasım 2011 Perşembe

Yanlış Bilinenler- Diyafram

  Şarkı söylemekle ilgilenen herkes, şan eğitimi alsın veya almasın "diyafram" sözcüğünü mutlaka duymuştur. "Diyaframa nefes almak", "diyaframdan söylemek", gibi cümleler de eminim çoğunuzun aşina olduğu cümlelerdir. Her iki cümle de tamamen yanlıştır. Akciğerlerimiz nefes alma organımızken, diyafram da bu organın nefes alma fonksiyonunu gerçekleştirmesi için yaşamsal önemi olan bir kastır. Diyaframdan söylemek diye bir kavram da söz konusu olamaz, çünkü ses vermemize yarayan organımız ses tellerimizdir. O halde diyafram nedir? Daha da önemlisi nerededir?
  Ders verdiğim insanların büyük kısmı ( buna yıllarca şan dersi almış oldukça ünlü kişiler de dahil), diyaframlarının nerede olduğunu sorduğumda karınlarında bir yeri göstererek, oradaki kaslardan biri olabileceğini söylediler. Hatta gerçekten bir fikirleri olmayanlar da oldukça fazlaydı. Acı olan ise, daha önce ders aldıkları hocaların "diyaframa nefes almak" gibi yanlış ifadeleri kullanıyor olmaları ve diyaframın ne olduğundan bu hocaların dahi habersiz oluşuydu.             
Diyafram, bedenimizi yatay olarak ortadan ikiye bölen bir kastır. Bu kasın bazı rahatsızlıklar veya bir kaza sonucu felç olması halinde, kişi nefes alamaz ve solunum cihazına bağlanır. Nefes alma organı olan akciğerler işlevini yapabilir, ama bu otomatik nefes alıp verme hareketi diyaframın işidir. Yine bir kaza sonucu diyaframın yırtılması halinde ise, diyaframın altında kalan mide, barsaklar vs. , kalbin olduğu yere kadar çıkabilir.
   Yani diyaframın iki hayati fonksiyonu vardır: 1- Nefes alıp verme hareketini yerine getirmek, 2- Kalp ve akciğerler ile karın bölgesindeki organları birbirinden ayrı tutmak. Diyaframı doğru kullanmayı öğrenmek, ciğerlerinizi tam kapasiteyle kullanmanıza yarar, bu da tek nefeste uzun şarkı cümleleri söyleyebilmenize ve ses telleriniz ile gırtlak bölgenize fazla yüklenmeden şarkı söyleyebilmenize yarar. Böylece daha uzun süre sesiniz yorulmadan ve sesinizin tam potansiyelini kullanarak şarkı söyleyebilirsiniz. Unutmayın, siz bir enstrümansınız. Bu enstrüman ise sadece ses tellerinizden ibaret değildir. Tüm bedeniniz bu işte size katılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.