Sayfalar

17 Kasım 2011 Perşembe

Yanlış Bilinenler- Kola gibi içecekler ve sigara nodüle sebep olur.


 Hepinizin aşina olduğu bir sağlık sorunu: nodül. Ses tellerindeki nodülü aldıran şarkıcılarla ilgili haberler okursunuz. Ya da siz bir nodül sahibi olabilirsiniz. Nodül basitçe tanımlamak gerekirse, ayağınızda çıkan nasırdan pek de farklı değildir. Ses telleri dediğimiz iki kas, ses verme işlemi esnasında birbirine değerek ve çıplak gözle görülemeyen bir dalgalanma hareketi yaparak ses vermenizi sağlar. Bu dalgalanmaya "serbest kenar kayması" adı verilir. Bir maçta çok bağırdıktan sonra veya şiddetli öksürük sonrası aniden nodül sahibi olabileceğiniz gibi, zaman içerisinde sesinizi yanlış kullanmanız neticesinde de bu problem kendini gösterebilir. Serbest kenar kayması, ses tellerinizin yumuşak ve dengeli bir şekilde kapanmasını sağlar. Ancak sert bir şekilde bağırdığınızda veya öksürdüğüzde, ses telleriniz de birbirine sert bir şekilde vuracaktır. Bu durumda serbest kenar kayması devre dışı kaldığı için, ses tellerinizi koruyan mekanizma da ortadan kalkar. Böylece, aynı ayağınızı vuran bir ayakkabı nedeniyle nasır oluşması gibi, bir nodül oluşumu başlayabilir. Ses teli üzerinde hasar gören bölümde sert bir oluşum başgösterir. Bunun içeceklerle veya sigarayla direkt ilgisi yoktur. Aynı sebeplerden ötürü polip sahibi de olabilirsiniz. Bu da içi sıvı dolu bir kabarcıktır. Ancak,  abartılı miktarlarda ve uzun yıllardır sigara içen kişilerde bazı doktorların "sigara polipi" diye de adlandırdığı çok sayıda polip oluşabilmektedir. Çok ciddiye alınması gereken renk değişimleri de başgösterebilmektedir. Sigara dolaylı yoldan nodüle sebebiyet verebilir, bu da sigaradan kaynaklı daimi öksüren kişiler için sözkonusudur.

  Sigara; ses tellerinizi ve boğazınızı koruyan mukozaya zarar verir. Katran bu mukozaya yapışarak rahatsızlık verir. Nodül ve polip, operasyonla alındıktan sonra, ses telleri üzerindeki doku da hasar gördüğü için, iki hafta süreyle tamamen sessiz kalınmalıdır. Böylece oradaki doku oluşana kadar ses tellerinize zaman tanımış olursunuz. Bu süreçte asla sigara içilmemelidir. Sigara da doku oluşumuna zarar verir ve iyileşmenizi geciktirir. Hatta operasyondan bir süre önce bırakılırsa, bırakmanın getireceği öksürük süreci de atlatılmış olunur. Ameliyat sonrası öksürmeniz hiç de iyi olmaz. Elbette en güzeli sigarayı tamamen bırakmanızdır.

  Sigara, uzun vadede sesinizin kalınlaşmasına sebep olabilir. Ses tellerinizde renk değişimine de sebep olabilir.  Ciğerlerinize olan zararından ötürü, nefes performansınızı düşürebilir. Fakat nodülün başlıca sorumlusu, sesin yanlış kullanımıdır.  Başlangıç aşamasındaki nodüller, operasyon gerekmeksizin, sadece sessiz kalarak yok olabilirler. Operasyon, lazerle yapılan oldukça tehlikesiz ve kısa süren bir prosedür gerektirir. Rahatınız için genel anestezi tercih edilir. Herhangi bir korkutucu tarafı yoktur. Sessiz kalınacak iki hafta sonrasında nefes ve ses kullanımı için doğru teknikler öğrenilmelidir.

  Sigara içmek sağlığınız için ve sesiniz için elbette zararlıdır. Fakat bu konudaki yanlış anlaşılan noktalara dikkatinizi çekmek istedim, lütfen bu yazı sebebiyle sigara  içilmesini desteklediğim sonucuna varılmasın. Sigara yüzünden nodül sahibi olmazsınız, sigaranın sebep olduğu doku hasarına ve öksürüğe bağlı olarak nodül gelişebilir ama nodülün ana sorumlusu yanlış ses kullanımıdır. Sağlıklı günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.