Sayfalar

6 Kasım 2013 Çarşamba

STÜDYODA VOKAL KOÇLUĞU


Çalışmalarımın bir kısmında, çalıştığım isimlerle stüdyo sürecini de beraber geçiriyoruz. Bu en sevdiğim kısmı diyebilirim. Stüdyoda vokal koçluğu yapmanın bazı zorlukları olduğu gibi, hedefin gerçekleştiği anların takipçisi olmanın keyfi bir yana ,bu süreçte herşeyin daha iyi olmasını sağlamak gibi de bir sorumluluğum oluyor. 
Albüm aşamasındaysanız ve tüm detayları düşünecek, ve hatta kimi zaman stüdyoda bulunan diğer insanların göremediği hataları düzeltmenizi sağlayacak bir gözetmene ihtiyacınız olacaktır. Bu süreç sizin uzun zamandır emek verdiğiniz ve çalışmanızın meyvesini ortaya çıkarmak için geldiğiniz son aşamadır ve çok önemlidir.
Teknoloji bir çok kolaylık getirse de, bir çok insanın sandığı gibi, çok fazla dijital müdahale sonucunda ortaya güzel bir sonuç çıkmaz. Bu sebeple kayıtlarda en temiz entonasyonu yakalamak çok önemlidir. 
Elbette stüdyoda size sesinizin ısınmasını sağlayacak egzersizler yaptıracak birinin olması da önemlidir.
Entonasyondan sonra ise şarkıda zorlandığınız noktaların üzerinde durulması, artikülasyonla alakalı yaşanacak problemlerin yakalanıp düzeltilmesi şarttır.
Bu nedenle vokal koçunuzun olması sizi stüdyoda hızlandırır ve ortaya daha temiz ve kusursuz bir sonuç çıkmasını garantiler. 
Yani stüdyoda bunu yapacak birinin;
Öncelikle egzersizle sizi şarkı söylemeye hazırlaması,
Kayıt esnasında doğru sesleri vermediğinizi yakaladığı anda bunu düzeltmek için müdahale etmesi,
Teleffuzla alakalı problemleri yakalaması ve düzeltmenizi sağlaması,
Şarkının edit yapılması işini de kısmen üstlenerek en mükemmel kaydın oluşturulmasını sağlaması gerekir.
Bütün bunu yaparken orada bulunan diğer insanlarla uyum içinde çalışabilmesi ve onların fikirlerini de dikkate alarak düşünmesi önemlidir.
Stüdyoda şarkı söylemek çok daha farklı bir deneyim olduğundan, önceden hocanızla yeterli çalışmayı yapmış olsanız dahi, orada başka zorluklarla karşılaşacağınızı bilmelisiniz. Bu sebeple deneyimli bir vokal koçu ile stüdyo sürecinde çalışmak, sizin emeğinizin karşılığını tam olarak almanızda önemli rol oynar. 
Eğer yukarıda saydıklarımı yapamayan biriyle stüdyoya girerseniz, o zaman bu size destek yerine eziyet haline de gelebilir. Veya herşeyin yolunda olduğuna sizi inandıracak ama yeterli özeni göstermeyecek biriyle de çalışıyor olabilirsiniz. Bunu ayırdedebilmeniz için ne olması gerektiğini yazdım.
Her zaman size hatalarınızı gösterecek, bunları düzeltmeniz için gerekenleri yaptırabilecek teknik bilgiye sahip olan, aynı zamanda deneyimli ve uyumlu çalışan bir vokal koçunuzun olması, şarkıcı olarak profesyonel olmanızın tek yoludur. 

Aylin Taşar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.