Sayfalar

17 Mart 2012 Cumartesi

Şan Dersi Almayı Yeteneksizlik Olarak Görmek

           Bunu özellikle, müzik dünyasıda tanınan bazı isimlerin konuyla ilgili bu tarz yaklaşımlarını gördüğüm için yazıyorum. Bir şarkıcı iseniz, sesiniz sizin için herşeyden önce gelmelidir. Fakat dikkat edecek olursanız, sanatçılarımız fiziksel görüntülerine veya giyimlerine bundan daha fazla öncelik tanıyorlar. Hemen hemen tamamı çeşitli estetik uygulamalarla veya bakımlarla güzelliklerini korumaya çalışıyor, stil danışmanlarıyla ve imaj maker olarak tanınan kişilerle çalışıyor ve spor yaparak da vücutlarının formda kalmasını sağlıyorlar. Elbette sahneye çıkan birinin nasıl göründüğü çok önemli. Ancak bunu yaparken seslerinin bakımını ve gelişimini geri planda bırakmaları çok yanlış.
         Bana göre bunun çok önemli bazı sebepleri var. Bir tanesi daha önce bazı şan hocalarıyla çalışıp yanlış bir tarz kazanmış olanlar ve onların etrafında bu deneyime şahit olanların görüşleri. Maalesef bazı şan eğitmenleri,  pop şarkıcılarıyla çalışırken farklı bir yol izlemelerinin gerektiğini düşünmüyorlar ve çalıştıkları kişiler opera sanatçısı olacakmış gibi çalıştırıyorlar. Bunun neticesinde şarkıcı doğallığını ve kendine özgü yorum yeteneğini kısmen kaybederek tatsız ve boğuk sesler çıkarır hale gelebiliyor. Oysa doğru teknikle, şarkıcının sesi daha da olanaklı bir hale gelirken, ses sağlığını ve gücünü koruması da mümkün oluyor. Doğal olanı yitirmeden ve uzun yıllar şarkı söyleyebilmek için doğru teknikle şan çalışmanın önemi büyük. Tıpkı formda kalabilmek için sağlıklı beslenmek ve spor yapmanın öneminin büyük oluşu gibi...
      İkinci önemli sebep ise şan dersi almayı bir eksiklik veya yeteneksizlik belirtisi saymaları. Bu anlayışın tamamen değişmesi için bilinçlenmek şart. Bazı şarkıcılarımızın "benim şan dersine ihtiyacım yok" dediğini çok kez duydum. Sesim yeterince güçlü ve güzel, o halde neden şan dersi alayım diye düşünmeleri, bu konuda rekabet halinde oldukları kişilere karşı da bir savunma biçimi aslında. Kendileri gibi şan dersi almayı zafiyet sayan bir rakip, bunu karşı silah olarak kullanabilir endişesi taşıyorlar. Oysa Ajda Pekkan'la çalıştığım seneler boyunca, o şan dersi aldığını her fırsatta vurgulayarak bu konuda genç şarkıcılara örnek olacak şekilde davranmıştır. Ajda Pekkan gibi bir ekol, sizce eksik yanlarını tamamlamak için mi ders almıştır? O'nun kadar uzun süre şarkı söyleyebilmek ve sesini koruyabilmek isteyen her şarkıcı da aynı disiplini hayatına geçirmek zorundadır. Sadece görüntüye odaklanarak iyi şarkıcı olunmaz. Sadece harika bir sese sahip olmak da hiç birşeyin güvencesi değildir. Güzel olan şeyi korumak gerekir. Sesi korumanın, geliştirmenin ve sese bakım yapmanın yolu da şan eğitiminden geçer.
      Eğer şan dersi alıyorsanız, bunu zafiyet olarak görmeyin. Bu sizi rakiplerinize karşı zayıf düşürmez, tam tersi güçlendirir. Şan dersi alıyorsanız bir adım öndesiniz demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.